Wczoraj w naszej kuchni w M-LAB na ul. Dworcowej 2 w Koninie, wraz z kolegami i koleżankami, między innymi z EcoHeroes, odkrywaliśmy jak zdrowo, sezonowo i lokalnie przygotowywać posiłki Warsztat Klimatycznej Kuchni był pierwszym z całej serii spotkań. Robiliśmy: smalec z fasoli, pastę z fasoli z rozmarynek i babeczki z buraka. Było pysznie, zdrowo i zgodnie z zasadami klimatarianizmu
Klimatarianizm to nie tylko styl odżywiania, ale także sposób minimalizowania negatywnego wpływu na środowisko. Pamiętajmy że wybieranie produktów lokalnych i sezonowych zmniejsza ślad węglowy!
Świetne miejsce, niesamowici ludzie, przyjazna atmosfera oraz przede wszystkim świetne jedzenie, to sprawiło że te warsztaty były nadzwyczajne. Cieszę się że mogłem w nich uczestniczyć oraz czekam na kolejne spotkania! – powiedział Piotr Sokołowski, uczestnik warsztatu
Warsztaty prowadziła pani Justyna Szerechan-Orchowska, pasjonatka klimatycznej kuchni – dziękujemy za wspaniały warsztat i już nie możemy się doczekać kolejnych!
Buraki i fasolę od lokalnych gospodarstw dostarczył nam pan Jan Banasik Przedsiębiorstwo MAJA – dziękujemy za wspieranie nas w naszych działaniach!