Kacper Roszak
Informacje:
Media społecznościowe:
O mnie
Staram się pozostawiać po sobie jak najmniejszy ślad węglowy:
- Moim priorytetem jest niemarnowanie żywności oraz ograniczenie spożywania mięsa. Podczas hodowli wołowiny i rozkładu jedzenia powstaje zły metan – gaz cieplarniany.
- Fitoplankton pochłania 4 razy więcej CO2 niż lasy Amazonii oraz wytwarza do 50% tlenu. Te rośliny mogą powstawać dzięki odchodom wielorybów, które są wyławiane, przez to roślin jest mniej. Duży połów innych ryb zaburza morski łańcuch pokarmowy, przez co rezultat może być podobny. Dlatego nie jem ryb oraz zachęcam innych, by tego nie robili.*
- Nie używam plastikowych sztućców. Pije wodę kranową z wielorazowej butelki.
- Do szkoły jeżdżę autobusem MZK, dzięki czemu produkuję mniej zanieczyszczeń.
- Na zakupy zarówno ja jak i domownicy, zabieramy materiałowe torby.
- Biorę udział w akcjach czyszczenia świata.
- Czytam, oglądam, rozmawiam na ten temat.
*Nature’s Solution to Climate Change LIS. 2019